UNA barbara e valentim

House in Carapicuíba

House in Carapicuíba

1/7

The house, almost a pavilion, was built about 25 kilometres from downtown São Paulo, and forms part of a small condominium. The condominium does not follow the usual commercial approach to this kind of project, as it has managed to keep intact a good part of the original woodland on the plot, and has prohibited any physical boundaries between the houses.
The project was made for a still active retired couple.

The house was devised in a simple way: an uncomplicated programme, a small budget and the use of basic construction solutions to be used by low-skilled workers. The house was positioned on site in a way that allowed it to be accommodated the curved terrain without out disturbing the existing woodland. The timber structure allows the house to sit lightly on the ground, with minimal intervention.
The project establishes a differentiated relationship with the terrain by way of an axel perpendicular to the rest of house. This creates a sequence of spaces that are covered, uncovered, raised and semi-buried, spaces with panoramic views, or closed and shaded by vegetation – all related by the transparency of the entrance room.

Place

Carapicuíba, SP

Project start date

1997 . 1998

Architecture

UNA arquitetos: Ana Paula Pontes, Catherine Otondo, Cristiane Muniz, Fábio Valentim, Fernanda Barbara, Fernando Viégas

Collaborators

César Shundi Iwamizu, Eduardo Chalabi, Gustavo Rosa de Moura, Mariana Felippe Viégas, Roberto Zocchio

Area of the Site

1.023 m²

Built Area

368,30 m²

Construction

João Pacheco Chaves Estrutura de concreto

Concrete Structure

José Carlos Medina

Wooden Structure

Hélio Olga Júnior

Installations

Foz Arquitetura S/C Ltda

Photography

Nelson kon